Poznaj 4 wyśmienite przepisy na dania grillowane.
Bakłażan w sosie
Składniki:
2 bakłażany
2 jogurty greckie
6 łyżek oliwy
5 listków mięty
ząbek czosnku
butelka gotowego sosu pomidorowego
Przygotowanie:
Bakłażany pokrój w plastry o grubości 1 cm. Posmaruj je oliwą, poprósz solą i pieprzem. Następnie upiecz na grillu. Zostaw do wystygnięcia.
Jogurty wymieszaj z posiekanym czosnkiem
Plastry bakłażana ułóż pośrodku okrągłego półmiska. Wokół plastrów zrób obwódkę z sosu pomidorowego. Zewnętrzne plastry polej sosem jogurtowo-czosnkowym. Posyp świeżą miętą i podaj.
Przepis na chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem …
Ryba grillowana z sosem
Składniki:
2 ryby
3 limonki
3 cebule
2 szalotki
4 łodyżki pietruszki
2 płaskie łyżeczki soli
3 rozgniecione ząbki czosnku
pasta paprykowa
2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Ryby lekko natnij. 150 ml wody wymieszaj z solą, sokiem z limonek oraz czosnkiem. W tym płynie marynuj ryby przez 3 godziny.
Zrób sos: szczypiorek, szalotki i pietruszkę posiekaj i wymieszaj z pastą paprykową, sokiem z 1 limonki, olejem słonecznikowym i 100 ml bardzo gorącej wody.
Ryby odsącz i piecz na grillu lub w piekarniku przez 15 minut w 220 st. C. Podaj z przygotowanym sosem.
Przysmaki, które pokochasz | Hello Tesco
Kurczak tandoori
Składniki:
4 udka kurczaka
4 łyżki pasty tandoori
2 cytryny
jogurt grecki
łyżka imbiru
kilka plasterków ogórka
Przygotowanie:
Z udek zdejmij skórę, następnie natnij z obu stron. Udka posól i polej sokiem z jednej cytryny.
Jogurt wymieszaj z imbirem i pastą tandoori, przygotowaną marynatą posmaruj udka i marynuj przez 3 godziny.
Udka upiecz na grillu.
Podaj z ćwiartkami drugiej cytryny i plasterkami ogórka.
Zobacz obraz źródłowy
Szaszłyki satay
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
200 ml mleczka kokosowego
5 łyżek mieszanki przypraw satay
2 łyżki sosu rybnego
główka sałaty
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka potnij na 6 plastrów. W salaterce wymieszaj mleczko kokosowe, sos rybny i mieszanka satay. Do marynaty przełóż paski kurczaka, wymieszaj i marynuj 3 godziny.
Paski kurczaka wytrzyj palcami i nadziej na patyczki. Marynatę wlej do rondla i gotuj na małym ogniu, aż zmniejszy objętość o połowę.
Szaszłyki upiecz na grillu i podaj na liściach sałaty. Zagęszczony sos podaj w miseczce.
Pychota. Sezon grillowy się powoli rozpoczyna. Pora odświeżyć grilla i wypróbować te pyszne potrawy.