W dzisiejszym zabieganym świecie, bardzo trudno znaleźć czas na prawidłowe nawyki żywieniowe. O ile bardzo trudno przestrzegać narzucanych rygorów dietetycznych, to sprawą niewymagającą większego zachodu jest korygowanie zaniedbywanych preferencji w odżywianiu, produktami bogatymi w witaminy i niezbędne minerały, a zatem mowa tutaj o warzywach i owocach. Orzechy zajmują szczególne miejsce w hierarchii produktów o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, zwłaszcza orzechy nerkowca, których składniki odżywcze pomagają nam się uchronić przed cukrzycą typu 2 i wzmacniają układ krwionośny. Poza tym należą do najsmaczniejszych orzechów na świecie. W czym tkwi ich wyjątkowość i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie? Poniższe kilka punktów wyjaśnia dlaczego warto wspomagać swoją dietę orzechami nerkowca.
1. Moc witamin i mikroelementów
Orzechy nerkowca są bogate w białko, stanowiące bardzo ważny budulec ludzkiego organizmu. Ponadto dostarczają niezbędnych witamin: A, D, E i K oraz z witamin grupy B i przeciwutleniaczy – stąd częste przeświadczenie, że ograniczają mnożenie się komórek nowotworowych. W orzechach nerkowca nie brakuje ważnych składników mineralnych, między innymi: wapnia, żelaza, fosforu i potasu.
2. Wpływ na zdrowie
Orzechy nerkowca poprawiają stan ludzkiego zdrowia na poziomie wielopłaszczyznowym. Witaminy wchodzące w skład orzechów, determinują prawidłowe zdrowie skóry. Z kolei witaminy z grupy B mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Wiąże się z tym obniżenie ryzyka pojawienia się depresji i wspomaganie procesu zapamiętywania i koncentracji. Orzechy nerkowca zapobiegają pojawieniu się objawów anemii, osteoporozy i ograniczają poziom szkodliwego cholesterolu. Cynk obecny w orzechach wzmacnia strukturę włosów, zapobiegając ich wypadaniu.
3. Zalety kulinarne
Stosowanie orzechów nerkowca jest szczególnie wskazane w przypadku sałatek owocowych i warzywnych, są również trafionym dodatkiem do owsianek. W kuchni włoskiej są wykorzystywane do dań obiadowych, między innymi makaronów i zapiekanek. Doskonale harmonizują smak potraw i są uniwersalne, będąc idealne dla praktycznie każdej kuchni świata.